11 december 2015

Kerstkoekjes met jam (spelt)

Dit recept komt uit het decembernummer van Allerhande, daar worden het duimdruk koekjes genoemd. Het was makkelijk aan te passen naar een iets gezondere versie. 
Het helft van het deeg gebruikte we voor kerstkoekjes, niet allemaal met amandelschaafsel want daar houd niet iedereen van. Van de andere helft van het deeg mocht Jasmijn koekjes bakken.
Met deze hoeveelheid suiker zijn ze behoorlijk zoet, je kunt ook wat minder gebruiken, bijvoorbeeld 100 gram. Wat heb je nodig:
250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram kokosbloesemsuiker
2 eieren
350 gram speltbloem
snufje zout
amandelschaafsel
jam naar keuze (bijv. aardbei of framboos)


Bereiding:

Doe de boter en kokosbloesemsuiker in een kom en mix met een handmixer in 5 min. luchtig en romig.
Splits de eieren. Houd de eiwitten apart. Mix de eidooiers door het botermengsel. Zeef de speltbloem en het zout erboven en kneed snel tot een samenhangend deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 2 uur rusten in de koelkast. Een kwartier in de vriezer werkt ook.

Verwarm ondertussen de oven voor op 170 °C. 
Vorm van het deeg balletjes. Klop de eiwitten met een vork los in een kom. Doe het amandelschaafsel in een andere kom. Duw de deegballetje iets plat en haal ze eerst door het eiwit en druk ze in het amandelschaafsel. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw er met je duim een kuiltje in. Vul de kuiltjes met de jam. Bak de koekjes in ca. 15 min. in het midden van de oven goudbruin. Laat op een rooster helemaal afkoelen.


Geniet ervan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.