21 maart 2015

E-nummer vrij gourmetten

E-nummer vrij gourmetten hoeft helemaal niet moeilijk zijn. 
Hierbij wat foto's en ideetjes. Deze foto's zijn al van even geleden,
het verschilt per keer wat ik klaarmaak. Ik geef wat meer ideetjes als op de foto's staan.
Ik koop naturel vlees en snijd het zelf in kleine stukjes. Kant en klaar bakken zijn
meestal rijkelijk gekruid en gemarineerd met
met veel e-nummers en suikers, echt e-bommetjes.

Vers vlees is nog veel lekkerder ook. Er zijn supermarkten die weleens 
losse pakjes hebben met kleine stukjes vlees, 
er zit ook weleens naturel vlees bij. Zoals kipfilet op varkenshaas. 
Bedenk wel dat zelf even een stukje vlees klein snijden een stuk goedkoper
is dan zo'n kant en klaar bakje.


Hertenbiefstuk, kipdijenvlees, biefstuk, zalm, varkenshaas
Kip
Kipfilet lapjes
Kipdijenvlees
Shoarma van kipfilet
Kipschnitsels gepaneerd
Kipsaté stukjes

Vis
Zalm
Witvis
Garnalen/ gamba's

Rundvlees

Biefstuk
Runderreepjes
Gehaktballetjes
Slavinkjes, gehakt met rookvlees

Varkensvlees eten we eigenlijk niet meer, alleen als we gourmetten
koop ik een klein stukje varkenshaas.

Wild
hertenbiefstuk o.i.d.
Rundvlees reepjes en kipshoarma
  • Voor varkenshaas, biefstuk, vis en wild gebruiken we alleen een klein beetje keltish zout en peper.
  • Kipshoarma maak je door kipfilet of dijenvlees fijn te snijden en te kruiden. Het recept voor shoarma kruiden vind je hier (klik)
  • Een heerlijke marinade voor kipsaté stukjes vind je hier (klik)
  • De rundvleesreepjes marineerde ik in wat ketjap (yakso) en losse kruiden (paprika/ peper/knoflook).
  • Kipschnitseltjes maak je door van een kipfilet dunne plakjes te snijden, eventueel een klein beetje zout of kipkruiden erop en paneren met (spelt)paneermeel of maispolenta.



Daarnaast kun je fijngesneden champions, paprika, ui, courgette, prei meebakken.
Ook pannenkoekenbeslag is leuk voor in de pannetjes, lekker met stukjes appel, rozijnen of een plakje kaas. Of een geklutst ei.

Recept voor zalm of tonijnsalade vind je hier (klik) ook voor huzarensalade te gebruiken.

Kruidenboter maak je ook gemakkelijk zelf,
roomboter zacht laten worden en verse kruiden met wat knoflookpoeder/verse knoflook erdoor mengen.
Er zijn ook kant en klare kruidenboter mengsels te koop.

Stokbrood zelf bakken is een heel werk. Je kunt ook deze mini spelt bolletjes (klik) maken.
Er zijn e-nummer vrije (afbak) stokbroden te koop maar wel van tarwe.

Je kunt ook denken aan voorgekookte aardappelschijfjes, komkommer, tomaatjes, spitskoolsalade (klik) of selleriesalade (klik) of 'gewone' sla, denk aan ijsbergsla of kropsla.

Sausjes kun je ook makkelijk zelf maken,
knoflooksaus maak je door een deel yoghurt en mayonaise te mengen met wat knoflookpoeder/ pulp of verse knoflook en wat verse of gedroogde peterselie of bieslook.
Een ander sausje wat erg lekker is bij gourmetten komt binnenkort online.


Pas het gourmetten aan naar het seizoen, 
zo kun je met lekker weer ook buiten gourmetten. 
Een groot voordeel is datje geen last hebt van nare geurtjes in huis.
Als we binnen gourmetten zet ik een pannetje met water op het fornuis met een
flinke scheut azijn erin, dat moet geurtjes neutraliseren. Het helpt wel wat, maar de lucht blijf je
houden, misschien heeft iemand DE TIP?



Zoals je misschien zag op de foto's was het behoorlijk wat vlees voor z'n drieën, wat over was hebben we de volgende dag gebakken in de koekenpan.
We eten tegenwoordig een stuk minder vlees als eerder. Laat het nou niet zo bevallen zijn dat 'vele' vlees eten. We hadden er beide last van, rommelende darmen en een plofgevoel.  De volgende keer dus wat minder vlees en meer champions, uien, groentes en rauwkost (salade's) erbij. Tja... zelfs gourmetten (en bbq-en) word gezonder... ;-)

2 opmerkingen: