10 november 2014

Je eten onder de wol maar niet om te garen of warm te houden...

Zoals sommige misschien wel weten kun je eten garen of warm houden onder wollen dekens, in een hooikist of een hooimadam. Dit principe kun je ook gebruiken om bevroren eten niet te laten ontdooien.

Diepvries schoonmaken, schoonmaaktip en bespaartips:

Wij hebben een grote vriezer. Ideaal, ik bak tegenwoordig bijvoorbeeld twee gezonde ontbijtkoeken tegelijk. Dat is voordeliger, één keer de oven aan voor twee ontbijtkoeken. Snijd deze in plakken en vries het in porties in. Ook zelfgebakken brood gaat in zakjes de vriezer in. Die bak ik ook per twee tegelijk.


De lades van de vriezer heb ik apart ingedeeld. De twee bovenste zijn om snel in te vriezen, daarna kan het in de bakken.


Een lade voor brood, groenten, vlees en overige dingen.

Ik doe één keer per maand maandboodschappen, de vriezer is dan bijna leeg en moet dan nodig weer aangevuld worden. Ik gebruik best veel groenten uit de vriezer (maar ook wel vers uit eigen tuin of uit de winkel), de groente komt van het land en word snel ingevroren zo behoud het zijn vitamine. In de supermarkt kan je ‘verse’ groenten vinden die gemiddeld toch al een aantal dagen tot een week in de stock hebben gelegen, en die dus ook al een deel van hun vitamines verloren hebben. Groenten eten uit de vriezer is dus zo gek nog niet. Afgelopen zomer kwam er een beetje slof in de maandboodschappen. Nu heb ik alle restjes een beetje opgemaakt. soms staan er van die bakjes met allerlei dingetjes die je eens koopt, dat is nu weggewerkt in allerlei recepten. Nu is het dus weer tijd voor de maandboodschappen en het werkt ook handig om elke week een weekplanning te maken wat je zo ongeveer wil eten 's avonds. De vriezer dus weer bijna leeg, beetje een ijslaagje erop. Vooral bovenin, dus ik moest weer aan de sop.

Schoonmaken is niet m'n leukste hobby, maar om de vriezer schoon te maken heb ik
een handige manier gevonden om hem snel schoon te maken. 

Als eerste zorg ik ervoor dat de vriezer een groot gedeelte is leeggegeten.

Wat over is stop ik tussen de wollen dekens waar we onder slapen. Dat werkt echt goed, het ontdooit niet. Misschien kennen jullie de wollen dekens van de party's van Slaappunt: wij slapen allemaal zeer tevreden en GEZOND onder de wol.

Wat over is uit de vriezer in een wasmand

Goed inpakken in een wollen deken,
dit is ons zomerdekbed.
Het winterdekbed ging er nog een keertje
overheen.
Geen idee of het met katoenen dekens werkt. Onder wollen dekens kun je het zeker een paar uur lang laten staan, er ontdooit niets.
Als het winter is en het vriest hard buiten kun je het ook buiten zetten, dat doe ik ook wel.

We hebben een petroleum kacheltje, die zet ik voor de vriezer op zo'n 28 graden, de vriezer is dan heel snel ontdooit. Bakken met gekookt water er inzetten werkt natuurlijk ook. Zo deed ik het eerder, maar je bent wel iets langer bezig.

Sopje erdoor, kacheltje nog even aan om het laatste vocht op te laten drogen.
Vriezer weer aanzetten, op temperatuur laten komen en weer vullen.Nog wat tips:

  • Zet een vriezer (koelkast ook) met de achterkant minstens 10 cm van de muur af. Het apparaat gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrij komt gemakkelijk weg kan. Houd de achterkant stofvrij, dus bij de schoonmaakbeurt even naar voren trekken en de achterkant stofzuigen.
  • Een vriezer werkt het beste als je hem regelmatig ontdooit. Een ijslaagje van meer dan twee millimeter op het vrieselement betekent 10% meer energieverbruik. Dus wil je energie besparen, maak je vriezer regelmatig schoon. Minimaal 2 keer per jaar maak ik hem schoon, is de ijslaag al sneller dikker dan een keer extra.
  • Voorkom dat de vriezer onnodig opwarmt, hierdoor krijg je anders ook weer snel rijp. Laat de producten eerst goed afkoelen voor de de vriezer ingaan.
  • Een slechte deur 'lekt' energie. Controleer dit door een stukje papier tussen de deur en de vriezer te steken en eraan te trekken. Voel je weerstand dan sluit de deur nog goed. Het rubberen randje langs de deur hou je soepel door het regelmatig even schoon te maken met een vochtige doek.
  • Ga je langer op vakantie, eet de vriezer leeg voordat je weggaat. Maak hem schoon en laat hem uitstaan.
  • Zet de vriezer op een koele plaatst als het kan, niet in de buurt van een verwarming. Een hete schuur in de zomer is niet ideaal. Hoe het zit met een vriezer in de winter in een schuur of garage lees je hier:  http://www.vriezer.nl/vriespedia/kan-een-vriezer-in-de-schuur-garage
  • Investeer in een diepvriezer. Een energiezuinige diepvriezer is bij aankoop een dure investering maar de aankoopprijs is snel terug verdiend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten