13 oktober 2014

Word jij ook bloeddonor? Jouw bloed kan levens redden!

Vandaag heb ik voor het eerst bloed gegeven. In de familie zijn er al meer die bloed zijn gaan geven, ik ben nu ook bloeddonor. 

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar elke dag hebben honderden mensen in ons land bloed nodig. Dit kunnen verkeersslachtoffers zijn, maar ook ernstig zieke mensen of vrouwen die een zware bevalling hebben. Ook worden er diverse medicijnen gemaakt van bloed die van levensbelang zijn voor sommige mensen. Ook de rhesusprik bijvoorbeeld, die heb ik zelf ook nodig gehad, word gemaakt uit bloed van moeders die daarvoor antistoffen in hun lichaam hebben.

Als eerste kun je op http://www.sanquin.nl/ kijken of je geschikt bent voor bloeddonor er worden een aantal korte vragen gesteld. 
Dan meld je je aan, je krijgt een brief thuis met informatieboekjes. Die neem je door, ben je geschikt dan krijg je een uitnodiging om je te laten keuren door een arts, er worden vragen gesteld, je bloeddruk gemeten, je hb word gemeten en er word wat bloed afgenomen wat gecontroleerd gaat worden op diverse ziektes. Ook je bloedgroep word dan bepaald (die weet je waarschijnlijk al).

Ben je uiteindelijk goed gekeurd dan krijg je een uitnodiging in de bus om bloed te gaan geven.

Ga je bloed geven word elke keer de bloeddruk gemeten en het hb. Ook vul je een vragenlijst in.
Vandaag was mijn bloeddruk 110/75 en Hb 9,0.



Ben je tussen de 18 en 65 jaar en weeg je meer dan 50kg dan kun je je als bloeddonor aanmelden.. Je ontvangt daarna een informatiepakket en een uitnodiging voor een keuring.
Iedere bloeddonor ontvangt twee keer per jaar het magazine Bloedverwant. Daarin staat leuke en leerzame achtergrondinformatie over het geven van bloed en andere bloedverwante onderwerpen. Regelmatig lees je artikelen over mensen die nog leven dankzij het bloed en plasma van de Nederlandse donors.

=======================================================================
Oproep!! O-negatief   (alle bloedgroepen zijn hard nodig, maar deze extra!)
Speciaal voor aanverwante familie van mij! Broer/zussen, ooms, tantes, neefjes en nichtjes. Met 2 opa's met bloedgroep O negatief is de kans erg groot dat eronder jullie ook O negatieve bloedgroepen zijn. Lees dit eens door:
De vraag naar 0-negatief bloed blijft erg groot in Nederland. Om de voorraad op peil te houden en de huidige 0-negatief donors niet te veel te belasten, zijn er meer donors met bloedgroep 0-negatief nodig. Vrouwen worden vaak 3x per jaar uitgenodigd, mannen 5x. Als de vraag hoog is soms zelfs een keer vaker.
Omdat 0-negatief bloed aan iedereen kan worden toegediend zonder risico, wordt het vaker gebruikt. 
Van de Nederlandse bevolking heeft slechts 7% 0-negatief bloed, maar de kans dat naaste bloedverwanten van iemand met bloedgroep 0- ook deze bloedgroep hebben, is zeer groot. Dat zijn dus ouders, broers, zussen en kinderen. De kans dat bijvoorbeeld broers of zussen ook 0-negatief zijn, is ruim 30%.
0-negatief bloed kan (zonder risico) aan iedereen worden toegediend, ongeacht de bloedgroep van de patiënt zelf. Onder normale omstandigheden wordt bloed met dezelfde bloedgroep aan de patiënt gegeven, maar soms is dit niet mogelijk. Zo kan er bij spoedgevallen geen tijd zijn om eerst de bloedgroep van de patiënt te bepalen. Dan wordt er bloed met de bloedgroep 0-negatief gegeven.
In Nederland heeft slechts een op de dertien mensen deze bijzondere bloedgroep. GEVEN DUS!!
Sommige mensen denken dat als je een bepaalt medicijn slikt je geen bloed mag geven, bij heel veel medicijnen mag je gewoon bloed geven. Op de site van Sancuin staat een lijst, en anders kun je bellen.
========================================================================
Top 5 smoezen om geen donor te worden 
1. Ik ben bang voor de naald: Dat zijn veel patiënten ook. Zij hebben geen keus, jij wel. Probeer het gewoon eens, je zult zien dat het meevalt. En de Sanquin-medewerkers nemen de tijd om je op je gemak te stellen.
2. Geen idee waar een bloedbank in de buurt zit: Sanquin heeft meer dan 165 afnamelocaties verspreid over heel Nederland. Wedden dat er ook eentje in de buurt van jouw huis of werk zit? Typ je woonplaats of postcode in op de locatiezoeker op de site en zie waar je terecht kunt om bloed te geven.
3. Daar heb ik met mijn drukke baan echt geen tijd voor: Bloed geven duurt inclusief de keuring en het kopje koffie of thee na afloop vaak maar een uurtje. Het kan op veel donorcentra bovendien ook ’s avonds. En menig werkgever geeft je graag een uurtje vrij om onder werktijd bloed te gaan geven. "Voor jou maar even, voor de patiënt een heel leven", zeggen ze bij Sanquin.
4. Ik ben vast te dik, te dun, te kort, te lang, te jong, te oud…: In principe kan iedere persoon tussen de 18 en 65 jaar en met een gewicht van minimaal 50 kg bloed geven, mits zijn of haar gezondheid dat toelaat. Wie zich aanmeldt als nieuwe bloeddonor wordt daarom eerst gekeurd om te bepalen of bloed geven verantwoord is.
5. Ik heb geen zin om gratis bloed te geven, waarmee Sanquin dan veel geld verdient.
Sanquin is een stichting zonder winstoogmerk en gebruikt alle inkomsten voor het testen en bewerken van het bloed, voor de ontwikkeling en verbetering van de bloedtransfusie en voor de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. 


Ben jij al bloeddonor of lijkt het je wat? 
Onder al die 'gezonde' lezers zal er vast wel iemand bij zijn die denkt: dat ga ik doen! 

8 opmerkingen:

  1. leuke blog, ik vondt u via andere blogger..zal zeker volgen...groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien nog een toevoeging, je kan ook bloedplasma geven. Het voordeel is dat je je bloed weer terug krijgt maar het nadeel is wel dat je iets langer aan het apparaat zit. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, ik had het inderdaad gelezen dat dat kon. Het is denk ik minder belastend voor je je lichaam.

      Van mij hebben ze liever mijn bloed omdat ze alles ervan goed kunnen gebruiken, omdat ik O negatief ben.

      Verwijderen
  3. Goed zeg, dat je hier aandacht aan geeft. Ik mag geen bloed geven. Anders zou ik het zeker doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hebben ze op de lokatie waar jij gaat doneren iets van gv/ veilige koek, snacks of iets?
    was vandaag voor keuring bij bloedbank en wachtruimte vol met etenswaar, maar niks gv's kunnen ontdekken.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.