3 maart 2014

Zelfgemaakte afwasmiddel

Mijn gekochte afwasmiddel was op. Nu kan je zoveel zelf maken, ook wel afwasmiddel dacht ik, even googelen en er komen genoeg recepten tevoorschijn. Het is goedkoper, natuurvriendelijker en zonder chemische zooi.

Een paar weken geleden maakte ik zelf zeep (is erg leuk om te doen) volgens dit recept: http://dagelijksbroodenmeer.blogspot.nl/2013/05/do-it-yourself-zeep-maken.html (klikklik). De havermout liet ik weg, eerder maakte ik al zeep met gedroogde lavendel erin dat beviel niet zo die stukjes erin.
Deze zeep gebruik ik i.p.v. douchegel. Als shampoo zou ook kunnen, dat wil ik gaan proberen. Nu maakte ik er afwasmiddel mee.

Wat heb je nodig voor de afwasmiddel:

1,5 liter water
20 gram geraspte zeep (hoeft niet perse zelfgemaakt natuurlijk)
4 eetlepels soda
50 ml schoonmaakazijn
eventueel etherische olie

Breng het water met de zeep aan de kook en zet daarna het gas uit.
Roer de soda erdoor tot het helemaal opgelost is.
Roer als laatste de schoonmaakazijn en eventueel de etherische olie erdoor. Ik gebruikt dennengeur omdat ik aan de zeep geen geur had toegevoegd.

Af laten koelen en doorroeren, het word een klein beetje gelachtig. Giet het m.b.v. een trechter in een lege fles en klaar!




De afwasmiddel is erg vloeibaar dus giet voorzichtig een klein beetje eruit. Het gaat niet schuimen maar het maakt prima schoon. We hebben een kleine vaatwasser en ik was de pannen/ schalen enzo gewoon met de hand. Ze werden prima schoon! Met deze 2 flessen kan ik wel even vooruit!

8 opmerkingen:

  1. Leuk, bedankt voor je recept! Ik ga het ook maken als mijn afwasmiddel op is, ideaal! Weer iets wat we zelf kunnen maken :-)
    Ik heb afgelopen zomer ook nog een lading met lavendel erin gemaakt, maar ik vond het ook niks, al die stukjes erin. Als handzeep zou het wel kunnen maar met douchen vond ik het lastig.. Kwam er tijdens het afdrogen een stukje lavendel tussen mn tenen vandaan.. Hmm ;-)
    Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je een berichtje achterlaat! Ik gebruik de lavendel zeep nu ook voor handzeep ja ;)

    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb 't gemaakt, maar vroeg me af of 't klopt dat 't een vettige aanslag achterlaat op je vaat?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik geen last van, misschien ligt het aan de soort zeep die je gebruikt hebt?
      Soda en azijn hebben een ontvettende werking.

      Groetjes Anita

      Verwijderen
    2. Raar,,,... Heb sunlight gebruikt. ... M'n eigen gemaakte zeep moet nog rijpen ;)

      Verwijderen
  4. Leuk recept, ik ga ook zelf zeep maken (ooit). Sunlight zeep bevat erg veel schadelijke chemische stoffen, ik zou dat niet gebruiken voor de vaat. Veel reguliere zepej bevatten chemische troep, zelf hb ik werfzeep ontdekt en ben er erg tevreden over.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van zeepkruid kun je zelf zeep maken, schijnt. Heeft iemand dat wel eens uitgeprobeerd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het nooit geprobeerd, het is een plant wat in tuinen voorkomt (of te koop in tuincentra). Je kunt er vloeibare zeep van maken, het is alleen niet zo lang houdbaar. Een week in de koelkast, wat ik er van gelezen heb. (Dat vind ik niet zo handig).

      Ik maak blokken zeep, als je de link in het artikel aanklikt heb je het recept daarvoor.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.