12 februari 2014

Mijn nieuwe aanwinst!!

Een tijd terug is mijn handmixer kapot gegaan en ik moest een nieuwe, ik wist niet goed wat. Gelukkig had mn moeder nog een oude mixer die ik een tijdje gebruikt heb. Zo kon ik op mijn gemak kijken wat ik wilde.

Ik wil graag zelf speltbrood e.d. gaan bakken, met de hand kneden vond ik niet zo'n succes. 
Een handmixer is hier te licht voor. 
Ik wilde dus een machine die ook kon kneden. 
Nu heb je keukenmachines met van alles erop en eraan maar 
dat vond ik niet nodig. De spullen die daarop zitten heb ik toch al los.
Een topmachine om te kneden is de KitchenAid,
 maar die vind ik veel te duur.

Uiteindelijk is deze het geworden, de Kenwood MX 271



Een behoorlijke aanschaf waar ik best een poos over na gedacht heb of ik het echt wel wilde. 
Vorige week heb ik de knoop doorgehakt,
 ik koop eigenlijk bijna nooit wat nieuws dus vond het wel een keer kunnen ;).

Gisteravond werd het pakket bezorgd. 
We hebben het uitgepakt en het is een degelijke, zware machine. 
Ik was bang dat hij een beetje lomp zou staan op het aanrecht, maar het valt echt reuze mee. 
Ik ben er echt blij mee! 
Hij kan kneden, mixen (bollonklopper) en mengen (gewone klopper.)



Vandaag dus maar gestart om een brood te bakken. 
Ik ben begonnen met een speltmix, hier hoef je alleen water en gist aan toe te voegen. 
Lukt dit goed dan ga ik over op een ander recept.

Alles in de machine en kneden maar! Ideaal!


Ik ga niet de hele bewerking hier opschrijven van het brood dat komt later wel in een nieuwe blog.



De smaak van het brood vonden we erg lekker, het was ook best wel luchtig.
Ik ben nog niet helemaal tevreden, 
ik wil het brood graag nog wat hoger gerezen hebben, 
dan word het waarschijnlijk nog iets luchtiger. 
De volgende keer kneed ik het deeg toch nog iets langer.

Ik heb info gelezen en filmpjes bekeken hoe je nou eigenlijk brood bakt/ 
een vliesje trekt/ laat rijzen/ 
moet doorslaan/ moet voorvormen 
en de definitieve vorm geeft aan brood. 

Er komt heel wat bij kijken lijkt het, 
maar als je het een paar keer doet valt het reuze mee.
Het is leuk om te doen!

Bakken jullie zelf brood? Hoe snijden jullie je brood? 










8 opmerkingen:

  1. Mooi, mooi, mooi!! Erg leuk zus.. En je brood ziet er ook prachtig uit! In welke vorm heb je hem nu gebakken? Groetjes helms

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Helma, ja mooi hè! in het broodbakblik wat ik je liet zien. Het brood rees er alleen niet bovenuit. Kom hem maar een keer bewonderen. Of uitproberen mag ook ;).

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  2. Oud berichtje.. maree.. ik denk dat je inmiddels al heel veel schik heb gehad van je mixer, of niet? Ik doe zoveel degen en beslagen in de mixer. Echt ideaal. (Heb dezelfde).
    Hij begint nu na drie jaar trouwe deeg-kneed-dienst wel te slijten hoor, zeker als je degen met 750 gram meel doet ( en dat deed ik regelmatig, nu dus niet meer). Als deze kapot is wil ik eigenlijk heel graag een bear teddy mixer, die schijnen heel fijn te zijn (alleen niet voor de portemonnee :P)
    Ik heb vanmorgen voor het eerst speltmeel besteld, moest eerst mn volkorenmeel maar eens opmaken vond ik. Ik zag dat jij verschillende recepten heb staan voor speltbrood, dus al het meel er is kom ik eens bij je snuffelen :-)
    Ben je al eens op cursus geweest bij bijv. Levine? (keukenvanarden) Zo niet: aanrader hoor!
    Groetjes, Marike

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Marike,

      Leuk dat je dezelfde machine hebt ;). Heb er ook veel schik van. Ik kneed er 600 gram meel in per keer voor een brood. Hoop dat hij zo wat langer mee gaat ;).
      Kneed wel twee keer achter elkaar, omdat ik twee broden tegelijk bak. Ik bak er twee in de week. Er zijn zulke mooie machines! Inderdaad sommige zijn heel erg aan de prijs ;(

      Ik maak ook altijd het eerste op, wij gebruiken geen tarwe meer i.v.m. allergie. Ik vind aan spelt een lekkere smaak zitten. Heb geen cursus gevolgd, wel veel gelezen op de site van Levine, staat erg veel op. Lijkt me wel leuk een cursus ja!

      Deze week heb ik een speltbrood no knead gebakken in een gietijzeren pan. Was wel grappig om een keer uit te proberen. Volgend jaar wil ik zuurdesembrood gaan proberen.

      Je moet misschien even wennen aan speltbrood bakken, het heeft een bijvoorbeeld een langere rijstijd.

      Leuk dat je een berichtje stuurde,

      Groetjes Anita

      Verwijderen
  3. Ik lees al even mee, een mooi blog!! Ik hou mij ook enorm bezig met brood bakken.
    Zuurdesembroden zijn echt heel erg lekker, je zou vast je eigen zuurdesem kunnen starten?!
    Wat een prachtige machine, ik ben aan het sparen... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel!
      Ik ga binnenkort een starter maken. Ben benieuwd! Heb al weleens zuurdesembrood
      op en vond het inderdaad erg smaakvol.

      Verwijderen
  4. ik hoop dat je lang mee plezier in heb, je machine, die van mij heb ik elk week gebruikt en na 3 jaren kwam op een dag rook uit, boven, waar de ''rondje''is, helaas, maar ik heb wel een duurdere gekocht en veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer, ik hoop dat de mijne langer meegaat. Heb hem nu een jaar en gebruik hem ook wekelijks met veel plezier. Nog geen problemen mee. Ik kneed max 600 gram meel ermee.

      Verwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.